Key Topics leerbijeenkomst: Op weg naar grip op de uitgaven in de jeugdhulp

 Registratie gesloten
 
19
Datum
7 juni 2018 09:00
Locatie
Zalmhuis, Schaardijk 434, 3064 AM Rotterdam - Zalmhuis, Schaardijk 434
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Toegang
Gratis

Tekorten

Het kan niemand zijn ontgaan dat er grote tekorten zijn bij gemeenten op jeugdhulp. De krantenkoppen liegen er niet om: een kwart van de gemeenten zit al in de min, een overgroot deel van de gemeenten verwacht in de min te komen. Ruim driekwart van de gemeenten kent wachtlijsten in de jeugdhulp. Hebben we dus grip op de uitgaven in de jeugdhulp – hebben gemeenten de uitgaven onder controle? Het blijkt duidelijk van niet.

Meer vraag, meer uitgaven

De stijgende uitgaven in de jeugdhulp zijn wellicht deels te verklaren doordat gemeenten er duidelijk in geslaagd zijn de toegang tot jeugdhulp laagdrempelig en dichtbij gezinnen te organiseren. Het gevolg is dat ouders en kinderen die zich voorheen niet meldden voor hulpvragen, dit nu wel doen - een mooi resultaat van de decentralisatie en de wijkgerichte aanpak. Deze positieve ontwikkeling van een laagdrempelige toegang kent echter ook een keerzijde. We weten niet wanneer de nog altijd stijgende vraag weer stabiliseert, waardoor de uitgaven voorlopig blijven stijgen.

De oplossingen zoeken bij de hulpverlening

Om de uitgaven in de jeugdhulp onder controle te krijgen, is het verleidelijk om te zoeken naar oplossingen in de sfeer van scherpe inkoop en alternatieve financieringsconstructies. Echter, willen gemeenten echt grip krijgen op de uitgaven, dan moeten ze de oplossing ook zoeken bij de hulpverlening zelf.

Key Topics

Bij de Key Topics leerbijeenkomst gaan we met u in op de vraag: hoe kunnen gemeenten - door middel van oplossingen in de hulpverlening zelf - de uitgaven in de jeugdzorg onder controle krijgen. U kunt zich inschrijven op één van de volgende thema’s.

  • Gespecialiseerde hulpverlening preventief inzetten: Kunnen we specialistische zorg meer betrekken bij de wijkteams zodat we jeugdigen sneller op een juiste plek krijgen? Op welke wijze is dit te realiseren en te financieren en wat kan deze preventieve inzet opleveren?
  • Een inkorting van ‘ligdagen’ in verblijfszorg: Kunnen we de duur van verblijfzorg verkorten in het belang van cliënten? En hoe kunnen we zorginstellingen stimuleren om op dit gebied te innoveren?
  • Een verschuiving van verblijfszorg naar ambulante zorg: Zijn er vormen van verblijfzorg die ook op andere wijze kunnen worden aangeboden? Kunnen we bijvoorbeeld meer pleegouders vinden en kinderen, die nu in een instelling wonen, (tijdelijk) een thuis bieden? Zijn er mogelijkheden om ambulante hulp te koppelen aan verblijfzorg zodat er sneller kan worden afgeschaald? Hoe kunnen we zorginstellingen stimuleren om hierop te innoveren?
  • Het verwijsgedrag in kaart brengen: Hoe kun je door het verwijsgedrag in kaart te brengen, en richtlijnen ten aanzien van ‘verwijzen’ opstellen en/of aanscherpen. Wat zou dit mogelijk kunnen opleveren?
  • Het aanbod van ambulante zorg kritisch beschouwen: Wat vergoedt de gemeente en wat niet? Moeten we – binnen de kaders van de Jeugdwet – keuzes maken in welke hulp wordt vergoed en welke niet? Welke hulpvormen zijn ‘achter’ het toegangsproces georganiseerd en welke hulpvormen zijn vrij-toegankelijk? Wat kan het opleveren als je dit aanpast?
  • Voorliggende voorzieningen als ingang positioneren naar het sociaal domein: Door voorliggende voorzieningen een positie te geven als ingang naar het sociaal domein worden mogelijk meer hulpvragen door deze voorzieningen zelf opgelost. Op welke wijze is dit te organiseren en wat kan dit opleveren?

 

Programma

9:00 Inloop

9:30 Welkom. Karel Piethaan, Key Groep

Karel gaat dieper in op het thema van vandaag: Op weg naar grip op de uitgaven in de jeugdhulp. Vanuit de ervaringen van Key Groep bij diverse gemeenten geeft Karel zijn visie op de uitdagingen waar gemeenten voor staan.

9:45 Actieplan van Gemeente Breda. Michiel Keulemans, gemeente Breda

Michiel vertelt hoe gemeente Breda anticipeert op de financiële tekorten in de jeugdhulp en welke visie hieraan ten grondslag ligt.

10:20 Businesscases en regionale aanpak Brabant Noordoost. Sander van den Berk, gemeente Oss

Sander vertelt hoe de jeugdregio Brabant Noordoost een beeld heeft gevormd van de thema’s waarop gemeenten en zorgaanbieders inzetten om financieel grip te krijgen op de jeugdhulp.

10:55 Pauze

11:00 Thematafels

Voor ieder thema is er een thematafel. Deelnemers aan deze tafels delen elkaars inzichten en ervaringen en gaan op zoek naar mogelijkheden waarop – binnen het betreffende thema – financieel meer grip kan worden verkregen.

12:00 Samenvatting per thematafel door tafelvoorzitters

12:15 Korte presentatie monitor verwijsgedrag, Niels de Vette, Key Groep

12:30 Afsluitende lunch