Na het creëren van grip op capaciteitsmanagement bij Alerimus – onder meer door het opzetten van een nieuw functiehuis, het vaststellen en implementeren van een personele norm en het formuleren van sturingsindicatoren – hebben we ons afgelopen jaar gericht op het optimaal inzetten van het beschikbare zorgpersoneel.
De overgang van decentraal naar centraal plannen heeft de inzet van zorgpersoneel aanzienlijk geoptimaliseerd. Door afdeling, locatie en domeinoverstijgend zicht te hebben op de openstaande diensten is het mogelijk geworden om medewerkers uit te wisselen tussen afdelingen, locaties en zelfs domeinen. Dit leidt tot een betere continuïteit van zorg voor cliënten en een vermindering van de inzet van PNIL (personeel niet in loondienst). Bovendien heeft centraal roosteren geleid tot een efficiënter roosterproces, waardoor we ook deze professionals zo effectief mogelijk kunnen inzetten.
De introductie van zelfroosteren heeft medewerkers daarnaast meer regie gegeven over hun eigen rooster omdat zij zelf kunnen bepalen welke (extra) diensten ze werken. Dit draagt bij aan een betere werk-privébalans en bevordert de continuïteit van zorg door vaste gezichten op de werkvloer.
Het opzetten van een nieuwe flexpool zorgt ervoor dat flexmedewerkers voldoende autonomie en flexibiliteit ervaren, terwijl ze op verschillende afdelingen en locaties kunnen bijspringen om roostertekorten op te vangen. Op deze manier benutten we het zorgpersoneel – zowel vaste als flexibele medewerkers – optimaal.
“Doordat we het onderwerp capaciteitsmanagement gefaseerd hebben opgepakt, de tijd hebben genomen om breed in de organisatie te communiceren en medewerkers & medezeggenschap hierin volop hebben laten participeren, is het een succes geworden” – Dirk Jan Versendaal, HR manager Alerimus.
Het was een waardevolle opdracht bij Alerimus. Wij willen iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan dit project. Bedankt voor jullie inzet en de fijne samenwerking!