Spring naar content
Digitaal afstandsonderwijs als oplossing voor thuiszitters

Plan van aanpak voor uitrol van digitaal afstandsonderwijs – De Aloysius Stichting

Digitaal afstandsonderwijs als oplossing voor thuiszitters 

In Nederland volgen naar schatting 279.000 kinderen geen volwaardig onderwijs. Dat zijn kinderen en jongeren die (tijdelijk) niet fysiek naar school kunnen, bijvoorbeeld vanwege psychische of lichamelijke problematiek. In 2024 riep daarom zelfs de oudervereniging Balans het Jaar van de Thuiszitters uit.  

Om dit landelijk probleem aan te pakken en hen toch passend onderwijs te bieden, is in 2024 de subsidieregeling Digitale School in het leven geroepen. Deze regeling stimuleert het ontstaan van een landelijk dekkend netwerk van scholen die gespecialiseerd zijn in digitaal afstandsonderwijs.  Flexibel, toegankelijk en afgestemd op de behoeften van de leerling. 

De Aloysius Stichting, met de school ‘de Korenaer’ als expert op digitaal afstandsonderwijs, kwam hiervoor in actie. Binnen een brede coalitie werd het initiatief genomen om de mogelijkheden van digitaal afstandsonderwijs beter te gaan benutten voor leerlingen die fysiek of psychisch niet in staat zijn om regulier onderwijs te volgen. Hiervoor was een helder en gedragen plan van aanpak nodig. 

De opgave: één plan, drie regio’s, veel belangen 
De opgave was helder: ontwikkel samen met partners vanuit primair onderwijs, (voortgezet) speciaal onderwijs en samenwerkingsverbanden vanuit drie verschillende regio’s een plan van aanpak voor de inrichting en uitrol van digitaal afstandsonderwijs binnen de ontwikkelde coalitie. Ook als de opgave helder is, blijft het balanceren tussen verschillende belangen een aandachtspunt. Dit vraagt met name om zorgvuldige afwegingen en het vinden van gezamenlijke oplossingen. De uitdaging zit hem in: 

  • De diverse stakeholders tijdig betrekken.  
  • Invulling geven aan het plan van aanpak rekening houden met de verschillende startposities van het huidige digitale afstandsonderwijs.  
  • Het op tijd opleveren van het plan dat zowel aan de eisen van de landelijke subsidieaanvraag moest voldoen als aan de wensen en eisen van iedereen binnen de coalitie.  

Procesbegeleiding met oog voor mens én resultaat 
Key Groep heeft het volledige proces begeleid. Door het organiseren van inhoudelijke sessies hebben we gezamenlijk met de coalitiepartners het plan van aanpak ingevuld. Tijdens deze sessies hebben we gezamenlijk vraagstukken uitgediept. 

Daarnaast is ieder coalitielid gevraagd afzonderlijk te reageren op het plan van aanpak. Zo heeft iedereen een stem gehad en tijdens de sessies is gezamenlijk gekeken naar de inhoud en strategie. Dit heeft voor een breed gedragen, collectief plan van aanpak gezorgd.  

Door overzicht te brengen in het proces, strakke regie, duidelijke werkvormen en aandacht voor samenwerking, werkte de coalitie, onder begeleiding van Key Groep, toe naar een gedragen plan van aanpak. Gezamenlijk is nagedacht over knelpunten en toetsten we ideeën, met ruimte voor individuele input.  

Key Groep zorgde als procesbegeleider en inhoudelijk uitwerker voor structuur, regie en het bewaken van de voortgang van het plan van aanpak. Dankzij de goede afstemming tussen de coalitieleden en penvoerders, en met ondersteuning van Key groep als procesbegeleider en schrijver van het plan, bleef het proces op koers.  

Een brug naar breder gebruik van digitale ondersteuning 

Dit project onderstreept hoe digitale ondersteuning, of het nu om onderwijs of zorg gaat, jongeren kan blijven bereiken wanneer fysieke aanwezigheid niet mogelijk is. De aanpak van digitaal afstandsonderwijs sluit inhoudelijk nauw aan op bredere digitale ontwikkelingen waar onze e-health experts nauw bij betrokken zijn. Waarbij maatwerk en bereikbaarheid centraal staan. 

Een fijne samenwerking 
De Aloysius Stichting kijkt met grote tevredenheid terug op het traject.  

We zijn echt ontzorgd in dit traject. Aldus Jurgen van Gerwen (directeur Korenaer) en Jac Verstegen (directeur onderwijskwaliteit Aloysius Stichting). Key Groep zorgde voor structuur, hield het tempo erin en bewaakte de rode draad. Wat voor ons het verschil maakte, is hun mensgerichte aanpak: ze luisteren echt, stemmen goed af en zorgen dat iedereen op het juiste moment in beweging komt. Het uitvoeren van een opdracht kan iedereen, maar de samenwerking en relatie die zij opbouwen maakt dat je met vertrouwen verder kunt.”

De aanpak van Key Groep, gericht op procesbegeleiding, relatie en resultaat, werd als zeer waardevol ervaren. De Aloysius stichting beoordeelt het traject met een 9,5 en werkt in de toekomst graag opnieuw samen.