Spring naar content
Weten wat werkt in de wijk: Wijkmonitor Surplus

Wijkmonitor Surplus

Data ConsultancySociaal domein

“Bij Key Groep en hun datateam DataDocs heb ik een betrouwbare partner gevonden om samen mee te bouwen.

Samen hebben we de wijkmonitor ontwikkeld, waarmee we nog meer inzicht krijgen in de behoeften van inwoners in de wijken. Waar wij een monitor wilden om data uit wijken en buurten te vergelijken en verbanden te leggen, heeft DataDocs met bevlogenheid en precisie aan deze mooie wijkmonitor gewerkt.

We zijn enorm trots op het resultaat: een monitor waarmee collega’s in de wijken echt aan de slag kunnen, zowel voor strategische keuzes als voor verdieping.

Het geeft ons de mogelijkheid om nog gerichter ondersteuning te leveren en interventies te ontwikkelen, samen met partijen als de gemeente, woningbouwcorporaties en zorgorganisaties. Zo bouwen we samen aan zorgzame buurten waarin mensen naar elkaar omkijken.”
– Zippora Keesmaat, regiomanager Sociaal Werk bij Surplus

 


In West-Brabant werkt Surplus aan sterke, zorgzame buurten. In een tijd waarin de druk op ondersteuning en zorg blijft toenemen, is het belangrijker dan ooit om goed te weten wat er speelt in de wijk. Waar groeit de kwetsbaarheid? Hoe bereik je inwoners op het juiste moment? En waar kun je als organisatie écht het verschil maken?

Om dat inzicht in wijken te versterken, ontwikkelde Surplus samen met Key Groep en het datateam DataDocs een Wijkmonitor: een tool die objectieve en ervaringsdata inzichtelijk maakt. Door deze cijfers naast praktijkervaring te leggen, ontstaat een compleet beeld.

“De wijkmonitor helpt ons om scherper te krijgen waar we het verschil kunnen maken en vooral: met wie,” aldus Karel PietHaan (Key Groep).
“Het is niet iets wat je alleen inzet als Surplus, maar juist in samenwerking met gemeenten en andere partners. Zo bouwen we met elkaar aan zorgzame buurten.”

Praktijk en cijfers combineren
Als strategisch samenwerkingspartner van Surplus heeft Key Groep bijgedragen aan de totstandkoming en implementatie van de Wijkmonitor.

Deze monitor biedt inzicht in zeven thema’s, van mentaal welbevinden tot zelfredzaamheid. Die data worden aangevuld met wat professionals in de wijk dagelijks signaleren. Zo ontstaat een gedeeld beeld van wat er speelt én wat werkt.

Daarmee ondersteunt de monitor de werkwijze van Surplus: in gesprek gaan over wat iemand zelf kan, wat naasten of de wijk kunnen bijdragen, en waar professionele ondersteuning echt nodig is.

“Als wijkverpleegkundige zie ik veel, door de monitor snap ik beter wat er achter de cijfers zit. Zo kunnen we gericht iets doen.
We gebruiken de wijkmonitor om samen te kijken wat we kunnen doen voor bewoners,” zegt wijkverpleegkundige Peter. “Dat doen we niet alleen, maar juist sámen met inwoners, collega’s zoals sociaal werk, de gemeente en andere organisaties in de wijk.”

Implementatie

Key Groep ondersteunde zowel bij het ontwerp, als bij het geven van training, het implementeren en de verankering in de werkpraktijk. Regiomanagers, teamleiders en professionals krijgen training, en handvatten om met de monitor te werken. Daarmee wordt de tool geen losstaand product, maar een vast onderdeel van de werkcultuur.

Samen met Surplus zetten we zo concrete stappen richting een datagedreven én waardegedreven werkwijze. Een aanpak die inmiddels door professionals bij Surplus is omarmd en die bijdraagt aan slimme keuzes en betere ondersteuning voor inwoners.

Tijdens twee vaste momenten per jaar wordt de monitor besproken in teamoverleggen. Daarbij worden cijfers, praktijkervaringen en bewonersverhalen naast elkaar gelegd. Zo ontstaat niet alleen inzicht, maar ook eigenaarschap en handelingsperspectief.

Zien wat telt

De monitor laat niet alleen zien waar het beter kan, maar vooral ook wat wérkt. Dat helpt Surplus om op de juiste plek het goede te doen. Voor bewoners, met bewoners.

Datagedreven én waardegedreven werken helpt ons om betere keuzes te maken,” zeggen Vincent Overmeer en Zippora Keesmaat, regiomanagers bij Surplus. “Voor de mensen in de wijk maakt dat echt verschil”

Zelf aan de slag?
Het werken met een dergelijke monitor is toepasbaar voor andere organisaties in het sociaal domein. Belangrijk is wel dat je het niet ziet als ‘een data-tool’, maar als een middel om het goede gesprek te voeren tussen professionals, en met bewoners.

Meer weten?
De aanpak komt uit de praktijk van Surplus, een brede organisatie voor sociaal werk en zorg in West-Brabant. In samenwerking met Key Groep en ons team DataDocs ontwikkelden we gezamenlijk de wijkmonitor. De inzichten zijn beschikbaar voor partners die ook willen werken aan zorgzame buurten met focus op wat écht telt.