We realiseren ons bijna allemaal dat het anders moet in de zorg. Daar schreven we onlangs een whitepaper over. En het kán ook anders. Het punt is alleen: hoe doe je dat? Want de wens om te veranderen is één ding, het daadwerkelijk doen is echt een ander ding. In vijf blogs behandelen we vijf essentiële stappen die je kunt zetten om een succesvolle transformatie door te maken. In deze blog stap 4: opstellen van transformatieplan. Dit plan vormt de blauwdruk die ons initiatief van concept naar realiteit zal leiden.
Het transformatieplan: meer dan een document
Het opstellen van een transformatieplan gaat verder dan het schrijven van een document. Het is een operationeel instrument dat precies beschrijft welke stappen er gezet moeten worden om het ontwerp te realiseren. Het Key Groep Zorgwaarde Innovatie Canvas heeft hier de basis voor gelegd. We gaan van een systeem dat draait om productie naar een systeem dat draait om zorgwaarde, met vergoedingen die gebaseerd zijn op patiëntuitkomsten.
Wat staat er in een transformatieplan?
Het transformatieplan is een implementatieplan, waarin we gedetailleerd beschrijven wie wat wanneer gaat doen. We verdiepen het ontwerp en beschrijven in detail hoe we anders gaan werken en welke resultaten we verwachten te behalen. Op het moment dat je merkt de omgeving andere eisen stelt dan je aanvankelijk had gedacht, is het noodzakelijk je ontwerp aan te passen. Met behulp van het canvas krijg je snel inzicht in de impact van deze wijziging op de overige onderdelen. Vervolgens verwerk je deze aanpassing in je transformatieplan.
Hoe beter je transformatieplan hoe groter de kans op slagen!
Een goed transformatieplan beschrijft gedetailleerd wie de patiëntendoelgroep is, welke relevante uitkomsten gerealiseerd moeten worden en hoe dit moet gebeuren. De acties – om te komen tot de relevante uitkomsten – zijn bijvoorbeeld technologische innovaties, het slimmer samenwerken met regionale en nationale partners, het integreren van nieuwe werkmethoden binnen het bestaande systeem. Tegelijkertijd zijn de acties praktisch (SMART) genoeg beschreven om daadwerkelijk uit te voeren.
Een praktijkvoorbeeld is de introductie van de eerder genoemde zorgbus voor een verzorgingstehuis om kleine medische ingrepen te verrichten. Hoe bekostigen we deze zorgbus? Wie mag deze besturen? Welke praktische stappen moeten worden genomen om dit te realiseren? Dit zijn vragen die tot in detail in het transformatieplan worden beantwoord.
De financiën tot in de puntjes geregeld
In deze fase is het essentieel om de benodigde middelen vrij te maken. Zonder deze middelen kan een transformatieplan tenslotte niet worden uitgevoerd. IZA-gelden kunnen onderdeel zijn van die benodigde middelen. Het aanvragen van IZA-gelden gebeurt middels een transformatieplan. Goed om te weten is dat deze IZA-gelden alleen beschikbaar zijn voor de eenmalige projectkosten, zoals scholing en capaciteit voor de realisatie van het project. Voor structurele veranderingen zoals de aanschaf van een zorgbus of uitbreiding van behandelcapaciteit, moeten de kosten uit de reguliere begroting komen.
Vooruitblik
In onze volgende blog zullen we kijken naar de daadwerkelijke implementatie van het transformatieplan aan de hand van een praktijkvoorbeeld. We hebben het over de praktische stappen, de obstakels die we kunnen tegenkomen en hoe we ervoor zorgen dat de transitie zo soepel mogelijk verloopt. Wil je in de tussentijd al meer weten? Kijk dan op onze website of neem vrijblijvend contact met ons op. En vergeet niet dat we je ook kunnen helpen bij de aanvraag van IZA-gelden.