Spring naar content
Trends & Ontwikkelingen

5 stappen voor een succesvolle transformatie naar waardegedreven zorg. Stap 5: Realisatie

Blog/Artikel

We realiseren ons bijna allemaal dat het anders moet in de zorg. Daar schreven we onlangs een whitepaper over. En het kán ook anders. Het punt is alleen: hoe doe je dat? Want de wens om te veranderen is één ding, het daadwerkelijk doen is echt een ander ding. In vijf blogs behandelen we vijf essentiële stappen die je kunt zetten om een succesvolle transformatie door te maken. In deze blog stap 5: realisatie.

Het is de fase waarin we onze plannen omzetten in tastbare veranderingen en waar de daadwerkelijke implementatie plaatsvindt. Nu wordt er echt zichtbaar wat de nieuwe aanpak oplevert voor de patiënten en hun omgeving. En hoe beschrijven we dit beter dan aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk?

In 5 stappen naar waardegedreven zorg: De case van Kanz+

Hieronder laten we zien hoe het waardegedreven zorg initiatief van Kanz+, gemeente Breda en Key Groep de vijf essentiële stappen heeft gevolgd om een succesvolle transformatie te realiseren. Kanz+ richt zich op gezinnen met problemen op meerdere levensgebieden tegelijk, vaak intergenerationeel, met ernstige risico’s voor de opgroeiende kinderen. Hun missie is gericht op het aanzienlijk verbeteren van de zorg voor deze gezinnen door een andere organisatieaanpak en een scherpere focus op de voor hen meest belangrijke uitkomsten van zorg.

1. Inspiratie

De eerste stap in de transformatie naar waardegedreven zorg begint met inspiratie. Bij Kanz+ werd deze inspiratie geboren uit frustratie over de bestaande zorgorganisatie voor gezinnen met complexe problemen. De zorgprofessionals betrokken bij Kanz+ zagen de noodzaak om de zorg voor deze gezinnen anders te organiseren om betere uitkomsten te behalen. Door inspiratiesessies te faciliteren, werden deze frustraties omgezet in een gedeelde visie en motivatie om de zorg te optimaliseren.

2. Ontwerpen

Met elkaar werkten we aan een herontwerp van de zorg voor de specifieke doelgroep van Kanz+. Hierbij stonden de behoeften van de gezinnen centraal. Het ontwerp werd vormgegeven aan de hand van het Zorgwaarde Canvas, een dynamisch hulpmiddel dat helpt bij het uitwerken van conceptideeën tot een volledig ontwerp inclusief businesscase. 

3. Betrekken van stakeholders

Om het idee verder te brengen, was het belangrijk om op tijd in gesprek te gaan met alle stakeholders. Bij Kanz+ werden alle partijen en personen die betrokken zijn of invloed hebben op het initiatief actief betrokken. Dit omvatte de cliënten zelf, zorgprofessionals, ondersteuners uit de gehele zorgketen.

In de praktijk hebben we gezien dat de stappen 1,2 en 3 een continu en door elkaar lopend proces zijn, waarbij de input van de ene stap invloed heeft op de andere stappen. Zo was de feedback van stakeholders bijzonder waardevol omdat het idee aangescherpt kon worden wat de kans van slagen verhoogde. En was het aangepast ontwerp weer input voor de stakeholders om de betrokkenheid te vergroten.

4. Opstellen transformatieplan

Het transformatieplan van Kanz+ beschrijft gedetailleerd wat er moet gebeuren om de zorg voor deze gezinnen te verbeteren. Het plan legt de nadruk op welke zorguitkomsten voor de cliënten belangrijk zijn en welke ‘nieuwe’ zorg of behandeling is er nodig om de juiste zorguitkomsten te bereiken. Het transformatieplan omvat ook de strategie voor de implementatie, beschrijft de benodigde middelen en stelt een mandaat vast voor de betrokken professionals. Een baanbrekend aspect was de gebundelde betaling, waarbij de gemeente Breda een vaste vergoeding per gezin hanteert. Hierdoor werden financiële obstakels weggenomen en konden de verschillende zorgvormen beter geïntegreerd worden.

5. Realisatie

In de realisatiefase werd het ontwerp daadwerkelijk in de praktijk gebracht. Dit betekende bloed zweet en tranen om met elkaar te ontdekken wat werkt wel en wat werk niet. Het uitvoeren is bijzonder ingewikkeld én kost veel lef, ondernemerschap en doorzettingsvermogen. Met elkaar het doel voor ogen houden én veel projectmanagement ervaring zorgt er uiteindelijk voor dat je een gezin hoort zeggen ‘ik ben blij dat we met 1 hulpverlener hebben i.p.v. 12’. Dan weet je dat je op de goede weg bent.

Dit alles wordt natuurlijk gedaan door continu te registreren, meten, analyseren en bespreken van deze uitkomsten. Kanz+ werkt voortdurend aan de verbetering van de zorg, kostenbewust en het leveren van maximale waarde met de beschikbare middelen.

De transformatie naar waardegedreven zorg vereist meer dan alleen goede ideeën; het vraagt om een strategische aanpak en betrokkenheid van alle stakeholders. Het initiatief van Kanz+ laat zien hoe door middel van inspiratie, ontwerpen, stakeholderbetrokkenheid, een gedegen transformatieplan en effectieve realisatie betere zorguitkomsten kunnen worden bereikt voor gezinnen met complexe problemen. Dit proces is een inspirerend voorbeeld voor andere zorgorganisaties die streven naar een waardegedreven zorgmodel.

Wil je meer weten over hoe je een succesvolle transformatie naar waardegedreven zorg kunt realiseren? Neem dan contact met ons op of download ons whitepaper voor meer informatie en praktische tips.