Spring naar content
Trends & Ontwikkelingen

De rol van AI (kunstmatige intelligentie) in de gezondheidszorg

Blog/Artikel

Zoals je waarschijnlijk weet speelt e-health een belangrijke rol binnen de zorg en dus ook binnen Key Groep. Niet alleen omdat de druk op de zorgprofessionals toe blijft nemen, maar ook omdat we graag goed op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van informatie- en communicatietechnologie. Daarom hebben we een top 5 van innovatie thema’s gerelateerd aan e-health samengesteld, die we op beurzen, congressen en online hebben getoetst. Vandaag praten we je graag bij over twee van de vijf onderdelen die, geheel in willekeurige volgorde, wat ons betreft onmisbaar zijn in de toekomst van de gezondheidszorg: kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) en spraak-naar-tekst.

Wat is E-Health?

Voordat we de diepte ingaan is het goed om nog even kort bij onze betekenis van e-health stil te staan. Met e-health wordt het gebruik van informatie- en communicatietechnologie in de zorg bedoeld. Het hoofddoel van e-health is om de zorg efficiënter te maken, de toegang tot medische diensten te vergroten en de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Toepassingen die hierbij relevant zijn variëren van inzet van robots tot online consulten, voorspellingsmodellen voor bepaalde ziektebeelden en gezondheidsapps.

AI in de zorg

Kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg verwijst naar slimme technologieën die gezondheidsgerelateerde taken kunnen uitvoeren, waar normaal gesproken menselijke intelligentie voor nodig is. AI kan bijvoorbeeld medische gegevens analyseren, diagnostische beslissingen ondersteunen en zelfs voorspellingen doen over uitkomsten. Dit betekent dat AI niet alleen medische scans kan beoordelen, vaak met een nauwkeurigheid die de menselijke beoordeling overtreft, maar ook kan helpen bij het identificeren van patiënten die in aanmerking komen voor specifieke behandelingen.

AI heeft het potentieel om de zorg aanzienlijk te verbeteren. Onderzoek wijst uit dat AI kan bijdragen aan efficiëntere processen, betere diagnoses en effectievere behandelingen. Dit alles leidt zowel lagere kosten als betere zorguitkomsten. Volgens een rapport van KPMG worden AI toepassingen in de zorg het vaakst ingezet om de zorgprofessional te ondersteunen in het stellen van een diagnose. AI kan helpen bij het bepalen van de meest geschikte behandeling voor een patiënt, rekening houdend met factoren zoals DNA, geslacht, gewicht, familiegeschiedenis en andere parameters. Waar er nu soms nog gebruik gemaakt wordt van een trial-and-error aanpak, kan AI fungeren als een nauwkeurige voorspeller van de beste behandelopties. Daarmee draagt AI bij aan het realiseren van passende en gepersonaliseerde zorg voor de patiënt.

Voorbeelden van AI in de zorg

Enkele concrete voorbeelden van AI in de zorg zijn VisualDX en Ellogon AI – EIDOS. VisualDX helpt artsen bij het beter en sneller diagnosticeren en daarmee ook beter behandelen van huidproblemen door gebruik te maken van een uitgebreide database van medische afbeeldingen en klinische informatie. Ellogon AI – EIDOS ondersteunt medisch specialisten bij het selecteren van patiënten voor immunotherapie door voorspellende analyses uit te voeren. Het selecteren van de juiste patiënten die geschikt zijn voor immunotherapie leidt tot betere resultaten bij deze patiënten en efficiëntere inzet van middelen.

Spraak-naar-tekst technologie in de zorg

Een andere belangrijke innovatie binnen de gezondheidszorg is de spraak-naar-tekst technologie. Deze technologie helpt bij het verminderen van administratieve taken door gesprekken tussen patiënt en zorgverlener automatisch om te zetten in tekstuele informatie. Hierdoor hoeft de zorgverlener minder tijd te besteden aan het uittypen van de gesprekken.

Voorbeelden van spraak-naar-tekst toepassingen in de zorg

Een voorbeeld hiervan is de tool Juvoly. Deze tool luistert mee met consulten van huisartsen en zet spraak om in een rapportage volgens de SOEP-methode (Subjectief, Objectief, Evaluatie en Plan). Daarnaast worden er slimme verwijzingen gemaakt naar de bijpassende pagina’s voor huisartsenrichtlijnen en informatie over geneesmiddelen. Dit zorgt ervoor dat er meer tijd en aandacht beschikbaar is voor de patiënt. Ook bij de verpleging, verzorging en thuiszorg-instellingen (VVT) worden verslagen direct omgezet in geschreven rapportages door bijvoorbeeld de tool Attendi.

Conclusie

De mogelijkheden van kunstmatige intelligentie en spraak-naar-tekst technologieën worden in de gezondheidszorg nog zeker niet volledig benut . Ze verbeteren de efficiëntie, nauwkeurigheid en kwaliteit van de zorg, en verminderen tegelijkertijd de administratieve lasten voor zorgverleners. Dit stelt zorgverleners in staat om meer tijd en aandacht aan patiënten te besteden en leidt tot betere zorguitkomsten.

Bij Key Groep werken we hard aan het verbeteren van de zorg door de inzet van e-health. Hou daarom onze website in de gaten voor onze vervolgblogs over dit onderwerp. Nu al meer weten? Neem vandaag nog contact op met Nicole van Noordenne of Youri Hoppema om te ontdekken hoe onze expertise in digitale transformatie en innovatie jouw organisatie kan helpen.