Spring naar content
Trends & Ontwikkelingen

Een werkweek van 36 uur: goed voor ons én onze partners

Blog/Artikel

Elke generatie kent zijn eigen karaktertrekken. Dat is de normaalste zaak van de wereld. Onze senior consultant Wendy Borst ziet dat ook terug bij Key Groep. Zij ziet dat de jonge, ambitieuze generatie medewerkers op zoek zijn naar een goede balans tussen werk en privé, flexibiliteit en persoonlijke ontwikkeling. Helemaal logisch, en wat betekent dat voor de organisatie en voor onze partners?

“De jongere generatie medewerkers kijkt anders aan tegen werk en de balans tussen werk en privé”, ziet Wendy. Daar is niets mis mee, sterker nog, iedere generatie zoekt daarin de goede weg. “Hard werken vinden zij prima en werk moet vooral uitdagend zijn met veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Tegelijkertijd waarderen zij ook voldoende plaats voor ontspanning en privézaken. Voor ons als organisatie geldt vooral dat we onze huidige medewerkers tevreden willen houden én we willen aantrekkelijk blijven voor toekomstige collega’s. Dat betekent dat we goed willen luisteren naar de behoeften van deze groep. Met als gevolg dat wij per 1 november een 36-urige werkweek hebben ingevoerd.”

36 uur mét behoud van salaris

Een 36-urige werkweek biedt namelijk ruimte voor flexibele werktijden, hoewel daar een voorwaarde aan hangt. “We willen graag op dinsdag en donderdag op kantoor aanwezig zijn voor samenwerking en overleg met onze klanten. Maar door de 36 uur komen er meer dagen vrij voor persoonlijke ontwikkeling, mantelzorg, hobby of wat dan ook. Ja, als organisatie geven we veel ruimte en het is een flinke investering. Vandaar dat we die dinsdag en donderdag graag samen werken.” Daarnaast is er ruimte om thuis te werken als dat gewenst is. Het gaat tenslotte om de resultaten en niet om de aanwezigheid. “We vinden het wel prettig als je regelmatig bij de klant langsgaat en je gezicht laat zien”, aldus Wendy. “En verder dus veel flexibiliteit en vrijheid. Wij hoeven niet te weten wanneer je naar de tandarts gaat, of met je auto naar de garage. Dat regelen onze collega’s zelf.”

Wat merkt de klant daarvan?

“We geloven erin dat het goed is om in je medewerkers te investeren. Daar wordt je klant altijd beter van. Immers, tevreden medewerkers zorgen voor tevreden klanten. Daarnaast ga je efficiënter en effectiever werken, dus ook goed voor onze klanten”, vertelt Wendy. Key Groep wilde altijd al die toegevoegde waarde leveren en door het bewustzijn van het feit dat er efficiënter met de tijd moet worden omgegaan, wordt dat bewerkstelligd. Wendy: “Het gaat om bewust zijn van de keuzes die je maakt, bijvoorbeeld voor opleiding en waar je structureel een bijdrage aan kan leveren. We maken per jaar een maandsalaris vrij voor opleiding en willen ook graag dat daar tijd voor is. Op deze manier creëren we dat en daar hebben onze partners ook profijt van. De kwaliteit van ons werk gaat omhoog.”

Meer personeel

Ja, door de 36-urige werkweek gaat de declarabiliteit relatief iets omhoog. En meer nieuwe collega’s zijn welkom, maar dat is een uitdaging waar veel bedrijven en organisaties voor staan. Wendy: “Volgens mij is iedereen blij. Altijd voelden we de druk van hard moeten werken. Het gaat om consultancy en je wilt en staat altijd klaar voor de klant. Dat vraagt iets van je bereikbaarheid. Dat is nu een beetje doorbroken, een consultant kan er een dagje niet zijn. Als je je doelen maar haalt is dat geen probleem. Die goede balans tussen werk en privé gunnen we iedereen, zodat je goed in je vel zit en lekker werkt.”