Zoals je waarschijnlijk weet speelt e-health een belangrijke rol binnen de zorg en dus ook binnen Key Groep. Niet alleen omdat de druk op de zorgprofessionals toe blijft nemen, maar ook omdat we graag goed op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van informatie- en communicatietechnologie. Daarom hebben we een top 5 van innovatie thema’s gerelateerd aan e-health samengesteld, die we op beurzen, congressen en online hebben getoetst. Na kunstmatige intelligentie (AI) en spraak-naar-tekst behandeld te hebben, praten we je vandaag graag bij over de andere drie e-health oplossingen uit onze top 5 die, in willekeurige volgorde, wat ons betreft ook onmisbaar zijn in de toekomst van de gezondheidszorg: thuismonitoring, gegevensuitwisseling en zelfmeting.
Thuismonitoring in de zorg
Thuismonitoring verwijst naar het gebruik van technologie om de gezondheid van patiënten op afstand te volgen. Deze systemen kunnen real-time data ontvangen, waardoor patiënten niet meer naar zorginstellingen hoeven te reizen voor routinecontroles. Dit bespaart niet alleen tijd en energie voor de patiënt, maar ook voor de zorgverlener. Bovendien maakt de beschikbaarheid van real-time data het mogelijk om sneller in te grijpen, wat de kwaliteit van de zorg verhoogt. Door de verplaatsing van zorg naar de thuissituatie wordt de patiënt actiever betrokken bij zijn eigen behandeling, wat leidt tot hogere therapietrouw en daarmee betere behandelresultaten.
Voorbeelden van thuismonitoring
Er zijn inmiddels talloze apps op de markt die thuismonitoring mogelijk maken. Een goed voorbeeld van een thuismonitoringstoepassing is de app IkHerstel, ontworpen om patiënten te ondersteunen tijdens hun herstelproces na een geplande operatie. Via deze app kunnen patiënten hun dagelijkse voortgang op hun persoonlijke herstelplan monitoren. De patiënt kan in de app aangeven of de in het herstelplan geplande activiteiten succesvol zijn uitgevoerd, wat waardevolle feedback biedt voor de zorgverlener. Als de voortgang afwijkt van het plan, kan de patiënt ook direct contact opnemen met de zorgverlener.
Een andere belangrijke app is de Patient Journey App, die patiënten begeleidt door het gehele zorgproces, van behandeling tot nazorg. Deze app biedt ondersteuning en informatie die volledig is afgestemd op de specifieke behoeften van de patiënt. Bovendien maakt het communicatie met zorgverleners mogelijk, waardoor de zorgverlening toegankelijk en persoonlijk is.
Gegevensuitwisseling
Gegevensuitwisseling en communicatie in e-health verwijzen naar het elektronisch delen van gezondheidsinformatie tussen zorgverleners, patiënten en andere betrokkenen. Digitale tools maken het mogelijk om testresultaten, medicatievoorschriften en behandelplannen veilig en efficiënt te delen, wat bijdraagt aan snellere diagnoses, betere behandeling en een verbeterde patiëntveiligheid en patiënt tevredenheid. Daarnaast bestaan er ook tools die zowel informele als formele zorgverleners ondersteunen met informatie. Hieronder bespreken we enkele voorbeelden van innovaties op het gebied van gegevensuitwisseling en communicatie.
Voorbeelden van gegevensuitwisseling en communicatie
Een voorbeeld van een platform dat gegevensuitwisseling vergemakkelijkt, is OZOverbindzorg. Dit platform wordt gebruikt door bijvoorbeeld zorgverleners, mantelzorgers, patiënten en gemeenten om een samenwerking aan te gaan, vragen te stellen en informatie te delen. Hierdoor ontstaat er meer verbinding en samenwerking wat de algehele zorgervaring en efficiëntie ten goede komt . Daarnaast helpt OZOverbindzorg patiënten de regie te houden over hun eigen zorg, door hen te faciliteren met een gepersonaliseerd digitaal zorgnetwerk.
Een ander voorbeeld is Prisma van Siilo, die huisartsen in staat stelt om specialistische kennis eenvoudig te raadplegen. Via de Siilo-app kunnen zij gebruikmaken van Prisma om de kennisbank te raadplegen of een consult aan te vragen voor aanvullende inzichten. Door de expertise van diverse specialisten te integreren, kunnen huisartsen beter onderbouwde beslissingen nemen en ervoor zorgen dat patiënten de meest geschikte zorg ontvangen.
Zelfmeting
Zelfmeting is nauw verbonden met thuismonitoring en stelt patiënten in staat om actief aan hun gezondheid en herstel te werken. Patiënten kunnen zelf gegevens meten en doorgeven, zoals bloeddruk, hartslag en/of gewicht. Hierbij kunnen patiënten ook gebruik maken van apparaten om hen hierbij te helpen zoals slimme weegschalen en smartwatches. Zelfmeting genereert meer data, waardoor zorgverleners eerder kunnen ingrijpen als er afwijkende waarden worden gemeten.
Voorbeelden van zelfmeting
Ook op het gebied van zelfmeting blijven de ontwikkelingen in volle gang. Een innovatieve toepassing van zelfmeting is de Alviscan, een kiosk die bij ziekenhuizen en andere zorgorganisaties kan worden geplaatst en waarmee patiënten zelfstandig metingen kunnen verrichten zonder medisch personeel. Denk hierbij aan bloeddruk, BMI en lichaamstemperatuur. Dit ontlast de zorgverleners en maakt het zorgproces efficiënter door bijvoorbeeld wachttijd te benutten met het meten van vitale functies. Daarnaast is het automatisch meten en doorsturen van gegevens over de vitale functies minder foutgevoelig dan handmatige metingen.
Een ander goed voorbeeld is NovioSense, een sensor die op het ooglid wordt geplaatst om glucosewaarden te meten in het traanvocht. Deze technologie maakt het voor patiënten met diabetes gemakkelijker om hun bloedsuikerspiegel te monitoren zonder het gebruik van de bekende invasieve bloedtests (prik in de vinger). Deze innovatie biedt patiënten een hoger gebruiksgemak en continue meting van glucosewaarden, waar de pijnlijke invasieve bloedtests momentopnames zijn.
Conclusie
Thuismonitoring, gegevensuitwisseling en zelfzorg staan niet voor niets in onze top-5 van innovatie thema’s. Ze bieden aanzienlijke voordelen voor zowel patiënten als zorgverleners. Zo verbeteren ze de efficiëntie van de zorg, verhogen ze de kwaliteit van de behandeling en maken ze het voor patiënten mogelijk om actiever en in hun thuisomgeving betrokken te zijn bij hun eigen gezondheid.
Bij Key Groep werken we dagelijks aan het succesvol integreren van e-health innovaties om de zorg weerbaarder te maken voor de toenemende druk. Hou daarom onze website in de gaten voor onze vervolgblogs over dit onderwerp. Nu al benieuwd wat dit concreet voor jouw organisatie kan betekenen? Neem vandaag nog contact op met Nicole van Noordenne of Youri Hoppema om te ontdekken hoe onze expertise in digitale transformatie en innovatie jouw organisatie kan helpen.