Ons zorgstelsel: Onder druk of klaar voor een transformatie?
Voor een buitenstaander is het misschien niet direct merkbaar, maar zorgprofessionals zijn zich zeer bewust van de aanzienlijke druk op het Nederlandse zorgsysteem. Sommigen spreken zelfs al over een heus zorginfarct.
Ons land wordt geconfronteerd met een dubbele vergrijzing: er zijn steeds meer ouderen, die bovendien een steeds hogere leeftijd bereiken. Hierdoor groeit de behoefte aan zorg, zowel wat betreft duur als intensiteit. Ook nemen de wachttijden in ziekenhuizen en verpleeghuizen toe. Als deze trend zich voortzet, heeft Nederland in 2040 anderhalf keer zoveel zorgprofessionals nodig als in 2023. Dit terwijl er momenteel al een tekort is aan professionals, en op dit moment al 1 op de 6 werknemers in Nederland in de zorgsector actief is. Als we deze lijn doortrekken naar 2040, zou dat 1 op de 4 moeten zijn. Dit is zowel onrealistisch als ongewenst. Het is dus noodzakelijk om de organisatie en inrichting van de zorg op een andere manier aan te pakken.
We schreven een whitepaper en hierin analyseren we hoe deze situatie is ontstaan en nemen we je mee door de belangrijkste ontwikkelingen die zijn ingezet om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden, zelfs in de toekomst. Tot slot bieden we aanbevelingen voor stappen die zorgaanbieders kunnen nemen om in te spelen op deze cruciale ontwikkelingen.
‘if you do what you always did,
you will get what you always got’
– Albert Einstein