Spring naar content
Trends & Ontwikkelingen

De mens centraal dankzij datagedreven werken

Blog/Artikel

Het klinkt tegenstrijdig: data hebben alles te maken met computers en dus niet met mensen. Toch is het juist dankzij data dat de zorg zo menselijk kan blijven. Niet voor niets vormt datagedreven werken een steeds belangrijker deel van onze consultancy.

Onze dataspecialisten herkennen de tegenstelling wel. Veel mensen denken dat door data de zorg juist heel onpersoonlijk wordt. Maar data zorgen er bijvoorbeeld juist voor dat je vanuit een grote groep goed kunt individualiseren voor persoonlijke behoeften. Als voorbeeld: naarmate je meer data hebt van een patiënt of cliënt, weet je beter of bepaalde medicatie wel of niet goed aanslaat op basis van de geschiedenis van andere patiënten. Puur door te kijken naar de data. Een arts heeft in de regel geen tijd om naar al die kleine details te kijken, maar met de juiste parameters en waarden van de patiënt, kun je een medicijn veel persoonlijker maken, zodat de resultaten ook beter zullen zijn.

Voorbeeld: zo kan data werken

Het is maar een voorbeeld, maar duidelijk is dat data veel informatie bevatten die kan helpen om de zorg te verbeteren. Dat hoeft niet per se op het gebied van medicijnen te zijn. Denk ook eens aan het roosteren. Dat is vaak een optimalisatieprobleem met veel uitdagingen. In Nederland hebben we dan nog eens te maken met veel mensen die parttime werken, dat maakt het niet eenvoudiger. Kun je een rooster maken waarin iedereen zoveel mogelijk het werk doet dat hij of zij leuk vindt? Om dat handmatig te doen is een enorme puzzel, maar met een algoritme kun je dat een stuk simpeler, beter en sneller doen. Of hoe je op basis van data de wachttijden in ziekenhuizen kunt verkorten. Dat zijn vraagstukken die je met data prima op kunt lossen.

Nog meer oplossingen

Een ziekenhuis in Amsterdam maakt voor ontslag vanaf de IC gebruik van datawaarden. Er wordt letterlijk uitgerekend of een patiënt met bepaalde waarden van de IC ontslagen kan worden. Daar moet dan nog een arts naar kijken, maar het is een ondersteunend algoritme. Thuiszorg wordt ook veel belangrijker en dat kan dankzij datagedreven werken heel goed. Je smartwatch kun je in verbinding stellen met de huisartspraktijk, voor monitoring van je hartslag, bloeddruk enzovoort. Zo kun je ook preventief gaan werken en uiteindelijk is natuurlijk kostenbesparend.

Er kan al zoveel!

Vaak loopt de mens achter op de technologische ontwikkelingen. Met andere woorden: er kan al veel meer dan we als mens willen en kunnen accepteren. Elke dag komen er nieuwe algoritmes, sommigen zijn na een paar maanden haast al achterhaald. Maar we hebben ook te maken met angst, privacy en vertrouwen in data en wat ze kunnen betekenen. De acceptatie duurt nu eenmaal langer dan de technische ontwikkeling an sich. Dat betekent niet dat we moeten nalaten om datagedreven werken in de zorg te implementeren.

Data zijn overal

Data zitten bijvoorbeeld in EPD’s en ECD’s, maar ook in logistieke, financiële en facilitaire processen. Al die data kunnen helpen om de zorg te verbeteren en meetbaar te maken. Natuurlijk vragen data om interpretatie en vertaling naar waardevolle inzichten voor zorgorganisaties. Maar nogmaals, de mogelijkheden zijn onbeperkt. Je kunt gebruik maken van artificial intelligence (AI) of robotchirurgie, waarbij de chirurg zelf van achter een computer aan de andere kant van de wereld via een robot de operatie uitvoert. Maar uiteindelijk is de mens leidend: die moet zich er comfortabel bij voelen en vertrouwen in de techniek en juiste zorg.

Meer weten?

Niet voor niets besteden we bij Key Groep veel aandacht aan datagedreven werken, omdat we ervan overtuigd zijn dat data een zeer waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren en optimaliseren van de zorg. In onze vorige blog over dit onderwerp staat ook veel nuttige informatie. Je leest ‘m hier. Of neem eens contact op met een van onze dataconsultants! Zij leggen graag uit hoe datagedreven werken ook voor jouw organisatie kan werken.